Interessante feiten en tips voor een geslaagde uitnodiging!
Hoe goed je jouw bruiloft ook plant, de kleding van jouw gasten kan een bron van verrassingen zijn. Tenzij jij ze exact vertelt wat je wilt dat ze dragen. Het is tenslotte jouw grote dag, dus jij bepaalt de sfeer. En een dresscode kan de perfecte aanvulling zijn op jullie bruiloft thema en styling. Aan de andere kant veroorzaakt de vraag naar de juiste garderobe vaak hoofdpijn. Vooral op een bruiloft: elke “modeblunder” zal immers op talloze foto’s worden vastgelegd en nog lang onderwerp van gesprek zijn. Daarom is iedereen vaak dankbaar voor duidelijke instructies in de uitnodiging.
Klassieke dresscodes en hun betekenis
Zoals de term “code” suggereert, zijn deze benamingen representatief voor een kledingstijl of nauwkeurig omschreven kledingstukken. Traditioneel voor een formele of op zijn minst feestelijke bruiloft zijn:
- “Cutaway” of zelfs “Morning Dress“
- “Cocktail“
- “White Tie“
- “Black Tie“
Het tijdstip van de dag is ook van invloed op de keuze van de kleding die bij de stijl past. Dit betekent dat er twee outfits nodig kunnen zijn.
Voor een ontspannen en informele bruiloft is “Smart Casual” een goede keuze, wat niet meer betekent dan “kom zoals je bent”. In dit geval zijn de dames al goed gekleed met een elegante blouse of tuniek. Voor de mannen is een jeans en een hemd zonder das absoluut voldoende. De andere codes zijn voor velen een uitdaging.
Cutaway/Morgen Dress | formeel | tot 17:00
Deze standaard doet al sterk denken aan een koninklijk huwelijk, en is razend populair in het VK of de VS. Dames verschijnen in een mooie jurk met een hoed of fascinator. Voor de heren is een “jacquet” verplicht. Naast de klassieke gestreepte broek zijn er ook modellen in ton-sur-ton of in bijpassende tinten. Uiterlijk vanaf zonsondergang wordt overgegaan op “Black Tie” of “White Tie“.
Cocktail | semi-formeel | (vaak) tot 17:00 uur
Wanneer je jouw feest feestelijk, maar iets minder formeel wilt maken, is de dresscode “cocktail” wellicht interessant. Deze dresscode richt zich veelal op vrouwen: zij dragen cocktailjurken, afgestyled met mooie sieraden, clutches en pumps. Voor de mannen is hier de keuze wat vrijer: een donker pak met stropdas of strik is een goede keuze.
White Tie | formeel | vanaf 17:00
Voor de grote entree ’s avonds zijn vijfdelige rokkostuums (bestaande uit: een rokjas, een rokhemd, rokstrik met rokvest en een rokkostuum pantalon) en een lange avondjurk verplicht. Het is geen toeval dat het rokkostuum ook bekend staat als het “grote formele pak”.
Black Tie | informeel vanaf 17:00 uur
Iets minder formeel en daarom ook wel “klein formeel pak” genoemd is de smoking. Dames kunnen kiezen tussen een cocktailjurk en een lange avondjurk.
Wensen voor de dresscode in de uitnodiging
Om ervoor te zorgen dat je gasten goed op de hoogte zijn, is het raadzaam ze aan het eind van de uitnodiging de dresscode op een opvallende plek te plaatsen. Je kunt de gewenste pakken en jurken daarnaast precies omschrijven, met bijvoorbeeld:
– elegant
– nobel
– donker/licht
– vloerlengte
– knielang
of ook
– jeans en sneakers zijn welkom
– motto: Strandfeest
– vrolijke zomerkleuren
– mooie hoeden en dassen graag
Conclusie
Wat je ook beslist, de verwachtingen van beide partijen moeten overeenstemmen. Want de dresscode wekt al een bepaald idee – evenals de locatie. Als iemand je wensen negeert en in korte broek en teenslippers komt opdagen, neem het dan niet te zwaar en heb gevoel voor humor. De overgrote meerderheid zal zich echt wel aan de kledingvoorschriften houden.