Wat is een eco-friendly wedding?

De naam eco-friendly zegt het eigenlijk al. Een bruiloft die milieuvriendelijk en duurzaam is. Het wordt namelijk steeds belangrijker dat iedereen zijn steentje bij draagt voor een beter milieu. Daarom is een nieuwe trend ontstaan binnen de trouwbranche: Eco wedding. Je gehele bruiloft is georganiseerd met het milieu in je achterhoofd. Van uitnodigingen tot aan je eten, decoraties en de jurk. Alles is zoveel mogelijk een milieubewuste keuze. In deze blog gaan we wat dieper in op hoe je een eco-friendly wedding organiseert. Laat je vooral inspireren!

eco friendly wedding
Credits – Nate Dumlao

De uitnodigingen

De uitnodiging of save-the-date kaart is het eerste wat je gasten zien van je bruiloft. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk achter laten. Bij een eco friendly wedding zijn er meerdere mogelijkheden om dit te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze te maken met gerecycled papier. Goed voor het milieu en het geeft de uitnodiging een beetje een rauw randje. Een andere optie is om je uitnodigingen via de mail te sturen. Ze zien er dan net zo leuk en mooi uit, alleen verzend je ze digitaal. Scheelt ook weer postzegels!

Je kunt op je uitnodiging vermelden dat jullie een eco friendly bruiloft vieren. Waarom? Zo kunnen de gasten zelf hier ook eventueel rekening mee houden. Ze kunnen zich eco-friendly kleden of milieuvriendelijke cadeaus geven.

uitnodgining
Credits – Love of creating design

Locatie

Op de locatie van je bruiloft wil je eco friendly natuurlijk ook terug laten komen. Een buiten ceremonie in de natuur past heel goed binnen dit thema. In de natuur en krijg je een serene aardse sfeer voor je bruiloft. Buiten zijn er tegenwoordig erg veel opties om te trouwen. Zo kun je in een bos trouwen, bij een meertje, op een landgoed of in een park. Tijdens een eco friendly wedding is het eigenlijk wel een must dat je omringt bent door natuur. Wanneer je slecht weer hebt op de dag zelf, kun je vaak ook voor kiezen voor een locatie binnen. Of je kan een tent huren. Op die manier kan je ook met regen gewoon buiten trouwen!
De locatie kan van alles zijn, je kunt het zelf zo eco vriendelijk maken als je zelf wilt. Je kan ook kijken naar een locatie met de mogelijkheid om voor een eigen cateraar te kiezen die biologisch en ecologisch verantwoord eten maakt.

outdoor wedding
Credits – Best wedding inspirations

Eco-friendly diner

Eten bij een eco friendly wedding is vaak vegetarisch of veganistisch. Dit ligt natuurlijk aan de smaak van de bruid en de bruidegom. Het belangrijkste is natuurlijk dat er geen vlees wordt geserveerd. Ook geen producten waar resten van vlees of dieren in zitten. Dus denk hierbij aan het weglaten van gelatine of wijn met dierlijke producten erin verwerkt. Daarnaast zie je vaak dat er vooral veel op planten gebaseerde recepten worden gekookt. Hiermee kun je namelijk erg veel lekker gerechten en smaken creëren.

Veel mensen zijn bang dat wanneer iets vegetarisch of veganistisch is, dat het meteen minder lekker is. Dit is natuurlijk helemaal niet zo. Er zijn honderden gerechten zonder vlees of dierlijke producten die heerlijk zijn. Voor de trouwtaart zijn er ook verschillende vegetarisch banketbakkers die hierin zijn gespecialiseerd. Zoals je kan zien, zijn er heel veel opties als het gaat om eco friendly food op je bruiloft. Maar zoals bij elke bruiloft is het belangrijkste dat je iets van jullie zeld erin stoppen. Bijvoorbeeld jullie lievelingsgerechten, of het eten wat jullie aten op jullie eerste date. Maak er iets creatiefs van!

eco friendly diner
Credits – Elena Popa

De trouwjurk

Voor de bruid is de trouwjurk vaak één van de belangrijkste dingen. Je wil natuurlijk dat de jurk klopt met het plaatje dat je in je hoofd hebt. Dit is ook mogelijk bij een eco friendly wedding. Want ook voor een trouwjurk zijn er meerdere opties om milieubewuste materialen te gebruiken.

Om te beginnen zijn er verschillende materialen waar je trouwjurk van gemaakt kan worden. Zoals biologisch katoen, bamboe, hennep etc. Dit zijn allemaal biologische en milieuvriendelijke producten. Deze jurken worden vaak op maat voor je gemaakt. Op die manier kun je al je eisen toepassen en is je trouwjurk one-of-a-kind. Het grote nadeel hiervan is alleen dat dit vaak iets duurder is dan een “standaard” trouwjurk uit de winkel. Is je budget nou niet zo groot? Dat maakt helemaal niks uit, er zijn namelijk nog andere mogelijkheden om een milieuvriendelijke trouwjurk te dragen.
Zo is een 2e optie om een 2e hands trouwjurk te dragen. Zo geef je een trouwjurk een nieuw leven en ben je milieubewust bezig. De trouwjurken zijn slechts eenmalig gedragen (Het komt namelijk zelden voor dat iemand haar bruidsjurk aan doet tijdens het boodschappen doen) en vaak in perfecte staat. Er zijn ook een aantal winkels in Nederland waar je 2e hands jurken kunt shoppen. Zo heb je toch ook een beetje je “say yes tot he dress” momentje. Daarnaast staan er ook hele mooie 2e hands jurken op bijvoorbeeld marktplaats, vaak ook voor een leuk prijsje.

Credits – Laura Dols

De styling & decoratie

De styling van je bruiloft is ontzettend belangrijk. De meeste eco friendly weddings zullen buiten plaats vinden. Wanneer je in de buitenlucht trouwt heb je al een mooie basis voor de decoratie. En dit geeft je al een beetje een richtlijn voor de verdere styling en decoratie. Als je kiest voor een out door wedding, is een back-up plan bij slecht weer wel een must. Zo kun je bijvoorbeeld een tent huren. Maar wat ook een leuke trouwplek is, is een locatie met een kas. De kas is vaak wel wat prijziger dan een tent, dit hangt dus af van jullie prijslimiet.

Weg werp items kunnen natuurlijk echt niet bij een eco friendly wedding. Je kunt bijvoorbeeld wel gebruik maken van biologisch katoen voor jullie tafelkleed of de servetten. Als tafel decoratie kun je ervoor kiezen om planten te gebruiken. Zoals kleine cactussen of vetplanten. Dit kun je later na de bruiloft gewoon nog bij jullie in huis zetten, zo heb je thuis ook wat meer groen.

Goedkope ballonnen zijn eigenlijk ook niet echt eco friendly. Maar de meeste professionele decoratiebedrijven zoals ook In `Style Styling & Decoraties gebruiken alleen 100% biologisch afbreekbare ballonnen. Dit betekent dat deze ballonnen milieuvriendelijk zijn. Dus wanneer je een mooie ballonnen boog of trosjes ballonnen op je ecofriendly wedding wil, is dat geen probleem. Wel raden we af om ballonnen in de lucht op te laten. De ballonnen zijn wel biologisch afbreekbaar, maar kunnen wel dieren in de problemen brengen.

Bloemen

Natuurlijk wil je ook bloemen op je bruiloft. Hier zijn dan ook veel eco friendly opties voor beschikbaar. Zo kun je kiezen voor biologische of seizoen bloemen. Deze hoeven niet ingevlogen te worden en komen dus gewoon uit Nederland. Wat ook heel leuk en hip is momenteel, is het gebruik van droogbloemen. Dit past perfect bij een eco-friendly wedding, omdat je hier na de bruiloft nog lang van kan genieten. Ook een leuke optie is om biologische zijde bloemen te gebruiken. Dit is wat duurder dan normale zijde bloemen, maar wel beter voor het milieu en gaan langer mee. Ook niet biologische zijde bloemen zijn vaak nog steeds beter voor het milieu, omdat deze bloemen lang mee gaan.

Tenslotte kun je ervoor kiezen om de styling en decoratie te huren. Zo hoeven deze spullen niet nogmaals geproduceerd te worden. Ook worden de decoraties en meubilair na jullie bruiloft weer hergebruikt door andere bruidsparen. Dit is een erg duurzame en eco-friendly manier van je bruiloft stylen.

Hopelijk hebben we jullie zo een beetje enthousiast gemaakt om jullie bruiloft een beetje milieubewust te vieren. En heb je nu nog vragen of zou je nog meer advies willen? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak in de showroom van In Style Styling & Decoraties. Uiteraard kunnen we ook telefonisch of per skype of zoom een afspraak inplannen om met jullie mee te denken!

styling en decoratie
Credits – Micheile Henderson
Close Menu