Als klein kind was ik al gek op vintage en brocante spullen. Maar wat is nu eigenlijk de betekenis van vintage & brocante? De letterlijke Franse vertaling van brocante  betekent “antiekwinkel”, maar het is beter te omschrijven als curiosa, semi-antieke of oude voorwerpen die niet waardevol genoeg zijn om voor echt antiek te kunnen doorgaan. Antieke spullen worden meestal geprobeerd om gerestaureerd te worden, terwijl brocante spullen juist door de imperfecties en oneffenheden een romantische en nostalgische sfeer uitstralen. Vintage styling accessoires heeft bijna dezelfde betekenis, met als verschil dat vintage spullen niet per se imperfecties of onregelmatigheden bevatten.

Zeer regelmatig krijg ik als styliste te maken met klanten die graag een vintage of brocante sfeer op hun feest of bruiloft willen creëren. Daarom geef ik jullie graag enkele tips en adresjes over dit thema. Deze tips en leuke adresjes kan je gebruiken om je bruiloft of feest zelf aan te kleden (D.I.Y.), maar uiteraard kan je ook een styliste inhuren om dit voor jullie te laten doen.

 • Wit & Pastelkleuren
  Gebruik veel wit en andere lichte pastelkleuren. Bij voorkeur kleuren die bijv. een beetje afgebladderd of verweerd zijn, of op ruw onafgewerkt materiaal geschilderd zijn. Denk bijv. aan witte of crème kleurige kamerschermen om neer te zetten in een zaal of bij de ingang. Versier deze eventueel met bloemen in pastelkleuren. Ook kan je brocante tafels, stoelen en banken gebruiken voor een huwelijksceremonie of voor het diner of als cadeautafel of tafel voor het gastenboek.Bron: Good-living.nl
 • Kaarsverlichting
  Kaarsverlichting als sfeermaker voor een feest of bruiloft wordt vaak toegepast. Maar hoe gebruik je dit nu om een romantische en nostalgische sfeer te creëren, goed passend bij een brocante of vintage thema? Ik raad om niet eenzelfde soort kaars te gebruiken, maar juist verschillende formaten, en wellicht verschillende kleuren zoals wit, ivoor, crème, lavender, grijs, zachtroze of zachtgroen. Stop kaarsen in lege jampotjes, gebruik verschillende soorten witte kandelaars of windlichten, zet kaarsen in vogelkooitjes of zet stompkaarsen op etagères of andere verhogingen zoals vintage uitziende boeken. Leuk is het ook om mini vogelkooitjes te gebruiken als waxinelichthouders op tafels of in bomen te hangen of ze als alternatief ringkussentje te gebruiken.
  Bron: The wedding of my Dreams blog
 • Locatie
  Heel vaak zie je op internet prachtige sfeerfoto’s van vintage styling die buiten of in een open tent gemaakt zijn. Dit is niet voor niks. Buiten is het licht vaak mooier voor de foto’s en en spelen interieurinvloeden geen rol. Uiteraard is er geen enkele reden om niet binnen een vintage thema te gebruiken. Echter houd dan wel rekening met je thema als je een locatie gaat uitzoeken. Een supermodern en strak interieur of een locatie met veel felle kleuren past niet zo goed bij een romantische en nostalgische sfeer. Boerderijen, kasteeltjes, landgoederen en herenhuizen eventueel met een mooie tuin zijn vaak uitermate geschikt om met kleine aanpassingen een vintage en brocante uitstraling te geven.

  Bron: Andrea (Creative-Theme-Wedding-Ideas.com)
 • Bloemen
  Bijna bij elke bruiloft worden wel bloemen als decoraties gebruikt. Gebruik witte en pastelkleurige bloemen in verschillende soorten en maten vaasjes voor een romantische uitstraling. Zo kan je bijv. lege melkflesjes of jampotjes gebruiken om wit of roze gipskruid of veldbloemen in te zetten. Voor een extra leuk effect kan je deze vaasjes met losse bloemen op een etagère zetten of op een stapeltje oud uitziende boeken.
 • Etalage display
  Creëer een hoekje in een zaal, bij de ingang, buiten, in de hal waar je vintage of brocante accessoires uitstalt. Plaats er bijv. fruitkistjes, een prieeltje, een oude typemachine op een brocante tafeltje, krijtborden, oude kandelaars of brocante windlichten op vintage boeken, geëmailleerde oude reclameplaten, vintage servies etc. Een aantal van deze decoraties zijn te koop en/of te huur bij ons bedrijf In Style Styling & Decoraties.Foto: Happy Vintage Verhuur
 • Wees creatief!
  Ga op zoek naar stukken hout en beschilder deze, ga langs 2e hands winkels of kringloop winkels voor 2e hands spullen en kleding die je bijv. kan gebruiken voor foto’s van gasten tijdens de bruiloft. Neus rond op internet voor webwinkeltjes die gespecialiseerd zijn in vintage en brocante zoals bijv. Keetje Knus.
  Foto: Brandon Kidd Photography