De feestdagen zijn weer in zicht en vaak vinden mensen het leuk om dan wat meer aandacht te besteden aan de styling van de tafels.
Daarom geven we jullie graag wat handige D.I.Y. tips om de eettafel net wat leuker aan te kleden zonder al teveel moeite of kosten. Niet alleen leuk om te gebruiken voor de kerstdagen of oud en nieuw, maar ook leuk om zo maar een keer je geliefde of vrienden te verrassen met een stylish dinner.

Bron: Weddingbee.com

 1. Werk met takken
  Koop wat grillige takken en bind eventueel om de uiteinden van deze bundel met takken aan beide kanten een touwtje. Leg de bundel takken in het midden van de tafel en steek er leuke decoraties in zoals bloemen (zowel echte als kunstbloemen zijn leuke opties), mos, dennenappels, kerstballen of nepvlinders.
  Bron: Monetmine Fotografie
  Bron: Monetmine Fotografie

 2. Tafelloper
  Het klinkt heel erg simpel, maar een tafelloper over een tafel heen leggen met of zonder tafelkleed eronder is een hele makkelijke manier om een tafel er net wat meer aangekleed uit te laten zien. Voor kerst kan dit natuurlijk in de kleuren rood, groen, goud of zilver maar ook wit op een tafel zonder tafellaken staat dan erg leuk. Je kan de tafelloper niet alleen in de lengte over de tafel heen leggen, maar ook in de breedte. Tafellopers kan je zelf heel makkelijk maken uit een lapje stof die je op de markt kan kopen (bijv. organza, satijn of polyester). Koop (afhankelijk van de maat van je tafel) 2 of 3 meter stof en knip deze op een breedte van ong. 30 cm. Uiteraard kan je ook kant en klare tafellopers kopen. (Check onze website voor tafellopers voor meermalig gebruik vanaf €6,15 per stuk of tafelrollen van 5 m. voor eenmalig gebruik).


 3. Bloemen
  Vaasjes met bloemen zijn altijd een leuke manier om je dinertafel mee te decoreren. Kies voor kleine vaasjes zodat je ook niet zoveel bloemen nodig hebt om ze te vullen en zodat ze niet in de weg staan als je met je overbuurman of vrouw wilt converseren. Koop een klein bosje bloemen op de markt of bij de supermarkt en knip ze op de juiste lengte van de vaasjes. Vaak zijn transparante vaasjes het meest neutraal om te gebruiken en kan je dan wat meer spelen met de kleuren van de bloemen. Transparante vaasjes zijn ook makkelijker weer opnieuw te gebruiken bij andere kleurstellingen of thema’s. Denk ook eens out of the box. Je hoeft ze niet per se in een vaasje te zetten, je kan alleen de bloem ook zonder steel gebruiken en ze in een schaaltje leggen of in transparante accubakken of ronde glazen bollen leggen.
 4. Sfeerverlichting
  Verlichting is altijd belangrijk voor de juiste sfeer. Geloof me TL verlichting geeft geen romantische en intieme sfeer. Ga je voor simpel, plaats dan een paar waxinelichthouders of kaarsenstandaard op de tafel. Dit kan in een een bepaalde (thema)kleur maar je kan ook gewoon goedkope transparante waxinelichthouders kopen en hier witte of gekleurde waxinelichtjes in doen. Zo heb ik laatst leuke kleine goudkleurige engeltjes en kleine rode roosjes gekocht in een hobbywinkel en deze met een beetje lijm of aanwezige plakstrip op transparante waxinelichthouders geplakt. Maar je kan er natuurlijk ook heel simpel een lintje omheen binden.
  Echter je kan andere sfeerverlichting gebruiken, wat dacht je van kerstverlichting? Drapeer deze bijv. tussen een bosje met takken zoals hierboven beschreven, of stop ze in een transparante vaas.
  Waxinelichthouder transparant met roosje

 5. Gebruik van servetten
  Maak gebruik van papieren of linnen servetten om te tafel op te dekken. Papieren servetten zijn goedkoper, maar tegenwoordig kan je ook redelijk betaalbare linnen servetten kopen. Rol de servetten op in een rol en bind er een een eenvoudig lintje omheen. Leg de opgerolde servet op een bord of naast het bestek.

 6. Maak gebruik van een centerpiece
  Met name voor ronde tafels zijn centerpieces echte eye-catchers. Voor kerst kan je hierbij denken aan een mini kerstboom, een glazen vaas gevuld met kerstballen, een mooie vaas met bloemen, een kerststukje, maar ook een bundel takken met decoraties zoals hierboven genoemd kan hiervoor gebruikt worden. Ook leuk is wat nepsneeuw in het midden strooien en daar kaarsen, dennenappels, dennentakken, kerstballen etc. in te leggen.


  Bron: Style Estate Blog
 7. Bind een lintje om de stoelen heen
  Bind in een bijpassende kleur een lintje om de stoelen heen. Hang eventueel nog een extra versiering zoals een bloem, vlinder, kerstbal etc. in het lint om het zo extra feestelijk te maken.
  Bron: Kelly Hicks Design
 8. Werk met een thema of kleur
  Als styliste vind ik het zelf ontzettend leuk om een tafel in een bepaald thema of kleur aan te kleden. Laat je creativiteit los en bedenk zelf wat voor een associaties je hebt met een bepaald thema. Zo denk ik bij kerst aan de kleuren wit, rood, groen, goud en zilver. Nu zal ik niet al die kleuren binnen dit thema voor 1 tafel gebruiken, maar een combinatie hiervan kan prima werken. Graag vertel ik jullie in een volgende blog meer over D.I.Y. styling binnen een bepaald thema of kleur.
  Styling in themakleur fuchsia
In Style Styling & Decoraties

In Style Styling & Decoraties